V Čáslavi se koná cyklokrosová premiéra

Poslední listopadovou neděli pokračuje v Čáslavi devátým dílem letošní ročník Toi Toi Cupu.

Pro Čáslav budou nedělní cyklokrosové závody premiérou. Mimo tradičních mládežnických kategorií je vypsán i veřejný závod pro kategorie muže a ženy Elite, a kategorie Masters. „Pořádáme Český pohár horských kol v Kutné Hoře. Jelikož jsem bývalý cyklokrosař, tak mě to k tomu stále táhne. Domluvil jsem se se starostou Čáslavi a bylo to,“ vysvětlil ředitel závodu Ivan Sova.

Trať v Čáslavi je postavena v zajímavém prostředí místního lesoparku. „Myslím si, že trať je středně těžká, rovinatá s výjezdy a sjezdy. Nechybí ani záludné kořeny, prostě se vším, co k cyklokrosu patří,“ popisuje Ivan Sova trať. Pořadatelé měli dokonce připravenu i písečnou pasáž. Tu však nakonec vynechali. „Úsek s pískem bychom zařadili až příští rok. Tedy pokud dostaneme velký Toi Toi Cup,“ doufá ředitel závodu, který pozorně sleduje zahraniční trendy.

Pořadatelé musejí zvládnout při své premiéře i závod Českého poháru kategorie Masters. „Už jsme si zvykli při pořádání závodů horských kol. Takže nám to nedělá problém,“ dodal Sova s úsměvem.

A na co se ředitel závodu nejvíc těší? „Až všichni dorazí a uslyším, že se jim zdejší trať aspoň trochu líbí. A že je zajímavá a pěkná,“ přeje si.

Ve startovní listině závodu mužů Elite už figurují jména bikerů – Jana Škarnitzela a Vastla. Zajímavou a finančně motivovanou novinkou budou prémiové průjezdy druhého a pátého kola závodu mužů, které jsou dotovány dvěma a třemi tisíci korunami. Jedinou podmínkou je dojetí celého závodu. „Prémie bude v jednom z výjezdů druhého a pátého okruhu. Nechtěli jsme, aby byl závod tak jednoznačný a fádní, kdy odjede skupina a ta si to rozdá o celkové pořadí až v závěru,“ prozradil Sova letošní novinku.

Ocenění nejlepším budou předávat zajímaví hosté – mistr světa Miloš Fišera a bývalý skvělý silničář Luboš Kejval. „Ten je i majitelem pekárny, a tak představí i některé svoje dobroty. Nebude chybět ani ukázka kol značky BH nebo tradiční občerstvení z dílny Emila Hekeleho. Jeho nesmrtelný chleba s tvarůžky a slivovicí. Prostě to, co k českému cyklokrosu neodmyslitelně patří,“ láká ředitel závodu diváky nejen na občerstvení, ale i na závody.

Text -peh-, foto Jaroslav Svoboda


< Zpět

Partneři

close
detail