Dvě medaile a nadějné mládí

Přestože předseda cyklokrosové komise ČSC Petr Balogh chtěl z domácího světového šampionátu šest medailí, tak se ziskem dvou byl rozhodně spokojen. A výraznou měrou se o to zasloužil reprezentační kouč Petr Klouček.  Pro Kloučka to bylo druhé loučení v funkcí reprezentačního kouče a tentokrát prý definitivní. "Já měl smlouvu do letoška a když jsem před třemi lety nastupoval, tak jsem říkal, že budu u týmu do táborského šampionátu. Nyní si myslím, že by to již měli dělat mladší," zdůraznil Klouček a na mysli děl dvojici svých asistentů Petra Dlaska a Michaela Bednáře.


A jak on viděl vystoupení svých svěřenců na MS?

"Přáli jsme si jinou trať, sníh a led. A když bylo jasné, že zima nebude, tak alespoň klouzavé bláto. Ale mistrovství se jelo na hutném blátě, jako ve Švýcarsku. To bylo dobré pro bikery Bažanta, Spěšnou i Zatloukala, ostatním to spíše nevyhovovalo. Bylo to však stejné pro všechny, rozhodně se nechci vymlouvat. Muselo se hodně z kola, hodně se běhalo a myslím, že to byl jeden z nejtěžších šampionátů, které jsem viděl, extrémně těžký," řekl úvodem Klouček.

Junioři a juniorky

"V juniorech očekávání naplnil a medaili získal Kryštof Bažant. Docela jsem na to spoléhali, hlavně když jsme viděli trať. Tak on byl jeden jeden z těch, komu to plně vyhovovalo. Od ostatních jsem očekával trochu více. Neodstartovali nejlépe a ani v průběhu žádný progres vidět nebyl. Holky sice skončily bez medaile, ale celkově je pohled do výsledkové listiny lepší. Kateřina Douděrová pátá a asi zajela nejlepší závod v sezoně i když já to čekal a věřil jsem jí. Amálie Gottwaldová neměla svůj den, nebyla zcela v pohodě a jela prvním rokem, i tak předvedla výborný závod. Skvěle jely i Daniela Hezinová a Hanka Viková. Ty tři posledně jmenované byly v juniorské kategorii prvním rokem, to naznačuje výborné vyhlídky do příštího roku. Ostatní sbíraly zkušenosti."

Muži a ženy U23

"Závod mužů byl hodně ovlivněn hromadným pádem krátce po startu a nejlépe z toho vyšel Jan Zatloukal, i on zajel nejlepší závod. Nicméně výkon většiny ostatních byl za očekáváním. Ježek dobře odstartoval a potom nestačil fyzicky. Obdivuhodné, že celý závod objel Maximilian Kerl. Měl silně pohmožděnou rukou, přesto se s tím popral. V ženách jsme jednoznačně spoléhali na Kristýnu Zemanovou a odjela fantastický závod. Věděli jsme, že je fyzicky skvěle připravená. Brzo zjistila, že na Bäckstedtovou nestačí a poté jela skvěle takticky. Bentveldovou si dokonale přečetla a v posledním kole uplatnila, že ušetřila síly a to co si připravila takticky, dokonale udělala. Medaile se asi čekala a doufali jsme, že bude i lepší jak loni a to se podařilo, ale Kristýna si to musela vybojovat, o tom není pochyb. Simona Spěšná startovala z poslední řady, výborně jela první kolo a dostala se až na šesté místo, pak se začala propadat. Domluvili jsme se s ní až před Vánocemi, že by šampionát zkusila a myslím, že se jí podařilo se připravit velmi dobře a to v sezoně předtím jela pouze čtyři krosové závody. Jsem rád, že závod se jí relativně povedl, a že z něj měla dobrý dojem a doufám, že se do cyklokrosu vrátí. Propadákem nebylo ani vystoupení Kateřiny Hladíkové, která prodělala covid a to ji poznamenalo."

Ženy a muži  

"V ženách původně nikdo jet neměl, ale když byl šampionát doma, tak aby diváci viděli české trikoty, tak tři holky jely, ale bylo to o účasti. Nejlepší měla být Nosková, ale že vzdá pro zimu... Přijela až těsně před závodem, trať si projela jednou, prakticky se na šampionát nepřipravovala. Chtěla jet, ale měla být soudná a říci, že za těchto podmínek nepojede. Mistrovství světa se nebalí, a navíc doma. Že sedmadvacetiletá závodnice prochladne, i když žádná velká zima nebyla, to by se stávat nemělo.

Nemá cenu diskutovat o Borošovi, odjel možná nejlepší závod v životě. Skončil sedmý a za ním bylo plno jezdců, kteří jsou na SP do třech. Jeho výkon a umístění bych přirovnal k medailím. Pro Štybara to nebylo kolikátý bude, ale spíše aby si to on i diváci užili. Ukázal, že nějak připraven byl a kdo byl soudný, tak nepočítal, že skončí v desítce. Od Římana a Vaníčka jsem čekal více."

Štafeta

"Mysleli jsme si, že bychom mohli bojovat o medaili. Papírově to tak vypadalo, ale když tým chce medaili, tak se to musí všem sejít a musí mít dobrý den, aby to vyšlo. Nikdo vyloženě nezklamal."