Generálku MS v Táboře obstará domácí šampionát

Celý cyklokrosový svět již hledí ke světovému šampionátu, který se uskuteční 2.-4. února v jihočeském Táboře. Již tuto neděli však na stejném okruhu budou o domácí mistrovské medaile bojovat čeští závodníci a závodnice. V areálu Komora je na programu 73. mistrovství republiky, Tábor bude hostit šampionát pošesté.


"Zatím u nás mrzne, ale v den mistrovství by mělo pod nulou být jen v noci, přes den kolem nuly. I proto bych diváky chtěl pozvat, šampionát bude jistě velmi zajímavý. Michael Boroš může dorovnat Zdeňka Štybara v zisku sedmého titulu, Štybar může naopak slavit poosmé. Hned po MČR následuje v Táboře soustředění, aby reprezentanti měli v přípravě co největší výhodu. Trať je již připravena na sto procent, ještě se dodělávají tribuny. Bude jich deset, z toho šest oboustranných," řekl ředitel závodu Petr Balogh.

Zároveň poděkoval Karlu Svobodovi z firmy TOI TOI za sedmnáctiletou podporu českého cyklokrosu v pozici generálního partnera a představil nového silného partnera firmu HSF System, kterého na dnešní tiskové konferenci zastupoval obchodní ředitel Tomáš Hess. "Domluvili jsme se na spolupráci a promítne se to i do cen pro závodníky v následující sezoně,“ dodal Petr Balogh.

Prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek zmínil, že sezona proběhla standardně. „Na vysoké sportovní i společenské úrovni. Do Tábora se na mistrovství republiky těším, stejně jako na mistrovství světa, které bude letošním vrcholem celé české cyklistiky. A doufám, že napadne tolik sněhu, kolik se trenér Petr Klouček přeje a vše dobře dopadne.“

Pavel Hroch, náměstek jihočeského hejtmana zdůraznil, že pro Jihočeský kraj to je velká akce. „Tábor i kraj již mají s takovými akcemi zkušenosti. Cyklokros v Táboře má velkou váhu. A chci popřát českým reprezentantům, aby na mistrovství světa dosáhli co nejlepších výsledků,“ zaznělo z jeho úst.

Starosta města Tábor Štěpán Pavlík zdůraznil, že Tábor je připraven na nápor diváků. „A již nyní je ve městě atmosféra cítit. Je to napětí, že něco mimořádného co se zde děje. Tábor je Mekkou cyklokrosu a letos celé české cyklistiky a mistrovství republiky je vítanou generálkou pro všechny složky před světovým šampionátem,“ řekl starosta města a místostarostka Lenka Horejsková doplnila. „Jsem ráda, že se tyto akce sešly. Trať i vše pro mistrovství ČR je dobře připraveno a diváci si budou mít možnost již nyní najít to správné místo pro MS, je to dokonalá zkouška před světovým šampionátem. Jsem velký fanoušek Zdeňka Štybara, ale i táborského rodáka Michaela Boroše, takže se na jejich souboj těším strašně moc.“

Tomáš Hess představil firmu HSF System. „Je to stavební skupina a 22 let se snažíme podporovat aktivity hlavně u nás v regionu. Sport hlavně a především cyklistiku. Podporujeme cyklokros ve Vítkovicích a řekli jsme si proč to neposunout o stupínek výše, proto jsme se spojili s Agenturou cyklistika."

Mezi pořadatele závodů na českých okruzích se zařadil v posledních letech Radovan Šťastný, který stojí za závody v Ostravě-Vítkovicích, kde se jezdí Evropský pohár. Velkým partnerem je i tam firma HSF System a od nastávající sezony bude mít i svůj vlastní tým. "Naším cílem je stále posouvat. V nadcházející sezoně budeme pořádat jeden z podniků Českého poháru a také mezinárodní závod kategorie C1," řekl Šťastný.  

Slovo pochopitelně dostal reprezentační kouč Petr Klouček. „Ze současné formy mám největší radost z Kristýny Zemanová, která jezdí stabilně výborně a do formy se dostává Michael Boroš. Po pádu v úvodu v posledním závodu Světového poháru jel skvěle. Dále je tu junior Kryštof Bažant a také juniorky, kde ve SP jsou dvě v první desítce. Myslím, že mistrovství republiky bude nejlepším šampionátem v historii. Trať je připravena špičkově a jsem rád, že naši závodníci si tam budou moci udělat generálku. Někteří již nominační kritéria splnili, někteří si místo mohou vyjet právě tuto neděli. Zdeněk Štybar ještě není v optimální formě, ale on se vždy uměl dokonale připravit na vrchol a tím pro něj je světový šampionát,“ zdůraznil Klouček.

Největším favoritem domácí mistrovství je podle výsledků zcela jistě obhájce zlata Michael Boroš. „Určitě je lákavé se vyrovnat legendám Štybarovi a Radkovi Šimůnkovi, ale rozhodně si na sebe tlak nevytvářím. Myslím, že to bude zajímavý závod a moje forma jde nahoru. Nyní v Zonhovenu jsem předvedl docela dobrý výkon a doufám, že forma bude gradovat směrem k mistrovství světa. Pojedu doma a zázemí je strašně důležité. Nově postavenou trať jsem ještě nevyzkoušel, ale moc změn se nekonalo, takže je hodně podobná jako v minulých letech. Osobně bych sníh asi úplně nemusel, mě raději vyhovuje, kdyby to povolilo a bylo to těžké,“ řekl k domácímu mistrovství Boroš. 

Program mistroství ČR:
Neděle 14. ledna: 10:30: junioři, 11:45: ženy, 13:20: muži.

Text Jaroslav Cícha, foto Jan Brychta