Na MS v Táboře pojede 312 krosařů z 26 zemí

O sedm sad medailí, o něž se bude od 2. do 4. února bojovat na světovém šampionátu v Táboře, bude celkem bojovat 312 závodníků a závodnic z 26 zemí. Kromě krosařů z Evropy přijedou i jezdci z Ameriky, Asie a Austrálie. Česká republika vyšle na trať celkem rekordních 31 reprezentantů.

Ale nejpočetnější zastoupení přesto mít nebude. Ještě o tři více pojede cyklokrosařů a cyklokrosařek z Nizozemska. Belgie bude mít na startu 29 závodníků, USA sedma dvacet, Francie 21 a Itálie rovných dvacet. Naopak symbolicky po jednom jezdci vysílá Chile, Kostarika, Rumunsko, Finsko a Albánie. Z Japonska přijede sedm krosařů, z Austrálie devět.

Nejvíce z domácích závodníků pojede sedm mezi juniorkami. Devítičlenné zastoupení budou mít Nizozemsko v závodu žen - vyjetou kvótu sedmi krosařek podle světového rankingu ještě rozšiřují úřadující mistryně Evropy Fem van Empelová a vítězka Světového poháru Ceylin Alvaradová. Stejné platí v případě belgických mužů, kde se evropským šampionem stal Michael Vanthourenhout a Světový pohár ovládl Eli Iserbyt.

Z jednotlivých kategorií bude na okruhu v areálu Komora nejpočetnější ta v závodu juniorů, když přihlášeno je 82 jezdců z 21 států. Naopak nejméně bude žen v kategorii U23, těch pojede pouze 34 ze 14 zemí. A jaké jsou počty v dalších kategoriích? Juniorky (57 závodnic/20 zemí), ženy elite (38/14), muži U23 (64/21), muži elite (52/18).

Kromě toho již na úvod mistrovství světa se pojede v pátek 2. února závod šestičlenných štafet, kterých bude na startu deset. A kdo v nich může nastoupit? Možnost startovat mají šestice ve složení muž elite či muž U23, muž U23 či junior a junior, dále žena elite či žena U23, žena U23 či juniorka a juniorky. V českých barvách by na startu měli být Amálie Gottwaldová (juniorka), Kristýna Zemanová (U23), Nikola Nosková (elite), Kryštof Bažant (junior), Pavel Jindřich (U23) a Zdeněk Štybar (elite).