Nejtěžší český cyklokros - to jsou Holé Vrchy

Šesté pokračování seriálu TOI TOI Cupu, čtvrté i pro elitní kategorie, se pojede v sobotu 21. listopadu na nejtěžším českém okruhu na Holých Vrších. Již přes sedmdesát let se v této malé obci na Mladoboleslavsku cyklistice daří a stojí za tím hlavně nestor českého cyklokrosu, devětaosmdesátiletý Ladislav Kubín. Stále je čestným ředitelem závodu, tím výkonným však již jeho dcera Olga Šimůnková. Hlavním rozhodčím závodu je Řek Dimitrios Konstantopoulos.

"Holé Vrchy, to je určitě nejtěžší trať, která v Česku vůbec je. Když jsem byla malá, tak jsem se tam nikdy netěšila, protože mi to tam nikdy nejelo a nešlo mi to, ale letos nyní mám z těch kopcovitých tratí již dobrý pocit," říká k Holým Vrchům mistryně ČR Kristýna Zemanová.

Oproti jiným českým je okruh na Holých Vrších sice o něco kratší, když měří 2500 metrů, ale to náročnější. Tím nejasnějším důkazem je převýšení v každém z kol 85 metrů, včetně výšlapu po schodech. A když zaprší a trať bude mokrá, tak všechny startující prověří především po fyzické stránce. A jistě tak trenéru české reprezentace Petru Kloučkovi naznačí, s kým může počítat na blížící se evropský šampionát, který se uskuteční již 4.-5. listopadu ve francouzském Pontchateau. 

I to je předpokladem účasti všech našich nejlepších jezdců. Ženám zatím naprosto přesvědčivě kraluje medailistka z mistrovství světa a úřadující domácí šampionka Kristýna Zemanová z Brilon Racing Teamu MB, která v předcházejících třech závodech nenašla přemožitelku a nedá se čekat, že by se to změnilo.

To v závodu mužů myslí na stupně vítězů více jezdců. Především Michael Boroš (Elkov Kasper), která po absenci v úvodním podniku seriálu nestartoval, ale dva následující již vyhrál a vítěz prvních klání z Kolína, jeho týmový kolega Adam Ťoupalík. Výkonnostně nahoru letí Matyáš Fila z ČEZ Cyklo Team Tábor. V Mladé Boleslavi a Jičíně jen těsně nestačil na Boroše a zatím vede průběžné pořadí TOI TOI Cupu, bez nadějí rozhodně nejsou Jakub Říman (DK Bikeshop Racing Team), v prvním dvou závodech třetí a stále pořadím stoupající mladík Václav Ježek (Brilon racing team MB).

Pořadí TOI TOI Cupu po třech závodech:

Muži:

1. Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) 220, 2. A. Ťoupalík 208, 3. Boroš (oba Elkov Kasper) 200, 4. Říman (DK Bikeshop Racing Team) 190, 5. Konwa (Pol./TJ Auto Škoda Ml. Boleslav) 185, 6. Ježek (Brilon Racing Team MB) 151.

Ženy:

1. Zemanová 300, 2. Hladíková (obě Brilon Racing Team MB) 212, 3. Tvarůžková (Expres CZ - TUFO Team Kolín) 156, 4. Vaníčková (Brilon Racing Team MB) 155, 5. Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wrocław) 147, 6. A. Gottwaldová (CP team) 138.