Rozhovor s Markem a Petrou Zemanovými: "Jsme nervózní více než Kristýnka"

Kristýna Zemanová je mistryní České republiky v cyklokrosu, bronzovou medailistkou ze světového a evropského šampionátu, a především největší českou adeptkou na medaili z české reprezentace. Jak úspěchy Kristýny vnímají její rodiče Marek a Petra Zemanovi? Kdo ji přivedl ke kolu, kdo s ní absolvuje závody? To se dozvíte právě v rozhovoru s nimi a něco prozradila i samotná Kristýna!

Jak se změnil váš přístup od té doby, co je Kristýna na této úrovni?
Marek, tatínek: Přístup se určitě změnil, Kristýna závodí od malička a jsme na závody zvyklí jezdit, to byly ale dětské závody, kam jsme si přijeli užít odpoledne bez jakékoliv přípravy a často to spojili s nějakým výletem. Změnilo se to, že teď je potřeba přistupovat k závodům opravdu profesionálně, vše se musí plánovat, přijet na závody včas, s to většinou o den dříve, aby se stihla projet trať, připravit kola, regenerace, najíst se, rozjet se. Navíc vozíme dvě kola, spoustu materiálu a náhradních dílů. Jezdit 1000 kilometrů do Belgie, Francie nebo Nizozemska už bez dlouhodobějšího plánování a přípravy nelze.

Věřili jste někdy, že by mohla Kristýna patřit ke světové špičce a kolem se živit?
Marek: Když byla malá a viděli jsme, jak kolo miluje, jak ho ovládá, že je i velmi technicky zdatná, tak jsme si říkali, že v ní určitě nějaký potenciál je, ale pak po ME a MS v roce 2020, kde se jí vůbec nedařilo, trápila se a kolo ji tak netěšilo, jsme iluze ztratili. Dospělo to až do bodu, že chtěla se závoděním přestat, což se naštěstí nestalo. Že nakonec nastane až takový posun, že by se tím mohla i nějaký čas živit, v to jsme asi úplně nevěřili.

Co říkáte na její úspěchy nyní?
Petra, maminka: Samozřejmě jsme na ni hrdí, je obdivuhodné, jak si jde za svým cílem, jak je na sebe tvrdá, nic si neodpustí, k tréninkům přistupuje skutečně zodpovědně a dokáže se opravdu potrápit.

Kdo ji přivedl ke kolu?
Marek: Ke kolu jsem ji přivedl já, i já jezdím na kole velmi rád, ale mnoho času na něj již nezbývá. K cyklokrosu ji přivedl Petr Dlask, který v té době profesionálně závodil a jeho dcera Vanda je Kristýnky kamarádka. Takže holky odmala jezdily spolu a Petr je brával na tréninky do malého lesíka zvaný Borek.

Bylo kolo její první volba sportu?
Marek: Také velmi dobře běhá, několikrát reprezentovala ZŠ v Kosmonosích na běžeckých závodech a úspěšně, takže jsme ji přihlásili na atletiku. Později jsme se dozvěděli o vzniku dětského cyklistického oddílu, který vedl Venca Ježek a Pepa Hladík, tak začala jezdit i na kole. Přejížděli jsme z jednoho tréninku do druhého, což nešlo praktikovat dlouhodobě. Dali jsme ji vybrat a ona si vybrala kolo.

Byli jste ambiciózní rodiče, nebo jste ji nemuseli do tréninku vůbec tlačit?
Petra: Jsem asi ambicióznější než Marek, který k tomu přistupoval rozumně, pomalu, chtěl, aby ji kolo bavilo, tak úplně nikam nespěchal, tréninky byly dřív pouze formou výletu s nějakou sladkou odměnou na konci. V pozdějším věku snad jen v tom krizovém období, které měla, bylo vidět, že se jí na trénink moc nechce. Jinak ne, vždy se na trénink těšila. Teď je to spíš tak, že jí tatínek píše, ať už jede z tréninku domů.

Představovali byste si ji v jiném sportu/studiu?
Petra: Byla bych ráda, kdyby studovala vysokou školu. Kolem se nedá živit věčně a vzhledem k tomu, že studovala gymnázium, je vysoká škola téměř nutností. Ale vysokou školu lze studovat v každém věku a věřím, že se podaří nějak skloubit studium s cyklistikou.

Jak byste Kristýnu charakterizovali? Spíše jako kliďase nebo nerváka?
Petra: Spíš, jako kliďase, i když si myslíme, že před závodem tam určitě nervozita je, ale nedává ji moc najevo. Nervózní bývá, když věci nejdou tak, jak by chtěla, jak by měly být nebo, jak si naplánovala. To ji rozhodí, začne nadávat a je rozmrzelá.

Jaké jsou podle vás vlastnosti, díky kterým je v cyklokrosové špičce?
Marek: Tak některé už tady zazněly...je velmi cílevědomá, zarputilá, pečlivá. To, co si naplánuje v tréninku, musí splnit do puntíku, žádné výmluvy, ústupky, proč zrovna dnes ne, neexistují. Naplánuje si trénink a splní ho i kdyby trakaře padaly. Skutečně jezdí v dešti, větru, říká, že v Belgii v tom jezdí pořád, tak žádné výmluvy.

Co dělá Kiki největší radost mimo kola?
Petra: Cestování, miluje moře, slunce, poznávání nových míst, miluje Šumavu, ráda chodí do divadla nebo se moc ráda dívá na filmy s Milošem Kopeckým a dobré jídlo. Sama ráda vaří a peče.

Jak vnímáte atmosféru před MS?
Marek: Abychom byli upřímní, jsme možná více nervózní než ona. Máme trochu obavy z toho, aby si nějak nepřipouštěla, že se od ní čeká medaile, aby se na základě toho nevystavovala tlaku. Víme, že je rozumná, že vždy říká, že je to závod, jako každý jiný, že tam nechá maximum a když se to nepovede, život jde dál, je to sport. Ale jinak se do Tábora moc těšíme, vždy tam je úžasná atmosféra a doufáme, že to bude povedený, krásně prožitý den.

O co se při závodech stará maminka a o co tatínek?
Kristýna: Na závody jezdí převážně tatínek, maminka jezdí většinou na závody jen v ČR, na vánoční turné do Belgie ale vyrážíme společně. Pak maminka funguje v kuchyni a je k dispozici na startu a v cíli, kde je potřeba po dojetí podat teple oblečení, pití apod. Tatínek má na všem podstatnější zásluhu, stará se o kola, dělá ji mechanika v depu, jezdí všude s ní, a to i při svém zaměstnání.

Jak byste charakterizovali jeden druhého?
Marek: Petra nikdy vrcholově nesportovala, ale ke sportu má velmi kladný vztah. Ráda běhá, lyžuje, jezdí na kole, chodí po horách. V čem vyniká? Vyniká v pečení perníku, akorát, že už o něj doma není zájem, protože Kristýnka peče sama a do kuchyně nikoho moc nepustí. Přitom na perníku frčela odmala, musel být k snídani před každým závodem.

Petra: Marek je vášnivým cyklistou dodneška, rád také chodí po horách, jezdí na kole, miluje přírodu a houbaření. Rád plánuje dovolené, a vše co je s tím spojené – vybírá destinace, plánuje turistické trasy a místa, která navštívíme. A také moc rád a dobře vaří.

Jaké byly reakce po vítězství v anketě Král cyklistiky?
Petra: Měli jsme upřímnou radost. Vítězství jsme ji moc přáli a myslíme, že si ho svými výsledky za uplynulý rok skutečně zasloužila. Je obdivuhodné, co ve svých teprve 20 letech dokázala, že k bronzu z MS, ME, titulům mistryně republiky, přidá i vítězství v této anketě je opravdu krásné završení uplynulé sezóny.