„Splnil se mi další sen, bude se mi krásně usínat,“ rozplývala se stříbrná Zemanová

V kategorii jezdkyň U23 vybojovala největší česká medailová naděje Kristýna Zemanová stříbro.

Jaké jsou bezprostřední pocity po slavnostním ceremoniálu?

Je to úplně šílené, neskutečné a strašně krásné. Je to obrovská odměna za celou sezonu, ale i pro všechny, kteří se o mě starají a pomáhají. Musím zmínit skvělé rodiče, Brilon Racing team a všechny partnery. Dík patří reprezentaci i Petru Dlaskovi, kteří se o mě skvěle postarali. Splnil se mi další sen, dneska se mi bude krásně usínat.   

Měla jste po probuzení pocity, že by to mohlo cinknout?

Otevřela jsem Instagram a tam na mě vyskočila Lucinda Brand se stříbrem, a to jsem tušila jako dobré znamení. Naštěstí se mi to splnilo, protože jsem věděla, že Zoe je výkonnostně odskočená. Přesto jsem do toho šla, že na trati nechám úplně všechno. Nakonec to dopadlo krásně, takže je to pro mě obrovský úspěch.

Byla jste pod obrovským tlakem, každý ve vás viděl největší českou medailovou naději. Jak těžké bylo se s tím vyrovnat?

Slyšela jsem to ze všech stran, ale i sama od sebe jsem měla očekávání. Posledních pár tréninků jsem měla v hlavě vidinu medaile, takže to pro mě bylo náročnější. Ale víc nervóznější jsem nebyla. Věděla jsem, že mám natrénováno, a že pokud se nenastane nějaký technický problém, tak jsem byla přesvědčená, že patřím k favoritkám.

Jaká byla trať a jak se samotný závod vyvíjel?

Trať byla neskutečně těžká a poctivá, takový Tábor jsem ještě nezažila. S tím, že bude bláto, jsem počítala. Ale takové množství jsem fakt nečekala. O to víc mě medaile těší, protože byla těžce vydřená. Zoe (Backstedt) nám odjela hned od začátku. Věděla jsem, že když předjedu Marii (Schreiber), že ji psychicky nahlodám. To se povedlo celkem brzy a pak už jsem se soustředila jenom na Leonie (Bentveld) a zaměřila na její slabší místa. Byla jsem připravená v posledním kole zaútočit, k čemuž naštěstí ani nedošlo, protože mezi námi vznikla mezera ještě dřív. Pak už jsem svůj drobný náskok postupně navyšovala a kontrolovala.

Už jste poděkovala svým nejbližším, týmu a trenérům. Ale velký dík patří divákům, kteří vytvořili fantastickou kulisu…   

Určitě. Jejich povzbuzování mě strašně hnalo a vůbec jsem si nepřipouštěla, jak mě to bolí. Doufám, že si závod užili, podobně jako já.

Jak motivující do budoucna je stříbrná medaile?

Obrovsky. Samozřejmě to teď znamená vyšší cíle do příští sezony.

Jaký je váš další program?

Ještě mě čekají dva závody v Belgii. Pak si konečně odpočinu a začnu přípravu na sezonu.

Co škola a studium? Protože jste říkala, že Táboru obětujete úplně všechno…

Ano, to je pravda. Zvažuji, že od září někam nastoupím.

A co zahraniční tým? Není v tuto dobu vyhlídnutý?

Tak nějakou nabídku jsem sice dostala. Ale v Brilonu se mi dostává velké podpory, že nemám potřebu někam do zahraničí chodit. Zatím mi nikdo lepší podmínky nenabídnul.

Oslava bude dneska nebo až v průběhu týdne?

Určitě nějaká oslava bude, ale nic velkého.

-Text Petr Hofbauer, foto Karolina Kabíčková-