Van der Poel pošesté šampionem, skvělý Boroš sedmý

Již šestý titul mistra světa vybojoval na světovém šampionátu v Táboře nizozemský jezdec Mathie van der Poel, druhý za ním dojel jeho krajan Joris Nieuwenhuis a bronz získal evropský šampion Michale Vanthourenhout z Belgie. Skvěle zajel český mistr a táborský rodák Michael Boroš, který si sedmým místem vyrovnal své kariérní maximum z roku 2017 z lucemburského v Bielsu.

Svůj poslední závod kariéry absolvoval na okruhu v areálu Komora trojnásobný světový šampion Zdeněk Štybar, který na této trati slavil zlato na MS v roce 2010, dnes dokončil závod na 31. místě. Diváci mu na posledních metrech závodní kariéry připravili rozlučku s obrovským aplausem. Další náš jezdec Adam Ťoupalík skončil na 27. místě, Jakub Říman byl čtyřiatřicátý.

Van der Poel v roce 2015 vybojoval v Táboře jeden ze svých předchozích titulů a dnes nebylo o jeho šestém zlatu pochyb prakticky ani minutu. Svůj čtrnáctý start v sezoně proměnil ve třinácté prvenství. 

Hned od startu nechtěl riskovat nějaký problém a do terénu vjel na první pozici, kterou neopustil. Za ním jel Belgičan Niels Vandeputte a Nieuwenhuis, Boroš se držel na začátku druhé desítky spolu s Pimem Ronhaarem a Larsem van der Haarem z Nizozemska, Štybar se z úplně posledního místa po staru dostal po prvním kole do poloviny třetí desítky.

Nizozemský suverén neustále svůj náskok před soupeři navyšoval, na dohled se mu držel pouze Nieuwenhius. Na třetí místo se po nepřesvědčivém startu propracoval mistr Evropy Vanthourenhout a dlouho s ním souboj o bronz sváděl Ronhaar. Po dvou okruzích byl Boroš třináctý se ztrátou přes minutu na prvního, ale v dalším kole se posunul do elitní desítky.

Do posledního šestého kola vjel van der Poel s minutovým náskokem a zbytek závodu si mohl dovolit zvolnit a jet na jistotu. Po defektu van der Haara z Nizozemska zůstala v boji o šesté místo trojice Boroš a Belgičané Thibau Nys s Jens Adamsem. První rezignoval zklamaný Nys a Adamsovi se podařilo v závěru setřást Boroše, jeho sedmé místo je však vynikající a byl prvním závodníkem v cíli za krosaři z Belgie a Nizozemska.

Výsledky:

1. van der Poel 58:14,

2. Nieuwenhuis (oba Niz.) +37,

3. M. Vanthourenhout (Belg.) +1:06,

4. Ronhaar (Niz.) +1:36,

5. Iserbyt +2:08,

6. Adams (oba Belg.) +2:21,

7. Boroš +2:29, ...

28. A. Ťoupalík +6:26,

31. Štybar +7:02,

34. Říman +7:56,

43. Vaníček (všichni ČR) -2 kola.

Ohlasy po závodě

Michael Boroš: „Byl to nesmírně náročný závod, od startu až do cíle jsem jel nadoraz. Přesně takové podmínky jsem si přesně přál. Všechno mi vyšlo a klaplo, závod jsem objel bez technických problémů. Prostě jsem si to maximálně užil. Atmosféra byla fantastická, ani jsem neslyšel svůj vlastní dech. Vyrovnal jsem svůj nejlepší výsledek na mistrovství světa, jenom škoda, že jsem ho nevylepšil aspoň o jedno místo. Snažil jsem se nepřepálit začátek, protože jsem věděl, že to dlouhý a náročný závod. Potom jsem zkusil tempo ještě vystupňovat. Byl to můj třetí světový šampionát v Táboře a musím říct, že byl jednoznačně nejlepší. Co se týče výsledku i konkurence, která je rok od roku těžší. Proto si dosaženého výsledku nemírně cením. Uvidím, jestli se budu cyklokrosu věnovat i příští sezonu.“      

Adam Ťoupalík: „Se svým výkonem nejsem vůbec spokojený. Nejelo se mi vůbec dobře. Kdybych tu chyběl, tak by mě to hrozně moc mrzelo. Vůbec toho nelituji, stálo to za to. Atmosféra byla úžasná. Moc děkuji diváků, kteří nás soustavně povzbuzovali. To že budu startovat v Táboře, jsem se rozhodl až před čtrnácti dni.“

Jakub Říman: „Byl to strašně těžký závod, takové podmínky mi vůbec nesedí. Na trati jsem nechal maximum, na víc jsem dneska neměl. Každopádně to byl nádherný zážitek, užil jsem si každou vteřinu. Moc děkuji fanouškům, že jich tolik přišlo.“   

Autor: Jaroslav Cícha