Za padesát dnů první medaile z MS

Necelých padesát dnů zbývá k tomu, aby si nejlepší krosaři světa rozdělili na světovém šampionátu v Táboře první medaile. V pátek 2. února se při již čtvrtém šampionátu na jihu Čech pojede štafeta, v dalších víkendových dnech pak budou o stupně vítězů usilovat juniorky, junioři, kategorie U23 a elitní závodníci, celkem je tedy v sázce sedm sad medailí.


Organizátoři dnes pozvali na prohlídku tratě novináře a ukázali jim, že v přípravách jsou hodně daleko. "Trať připravujeme hlavně pro českou reprezentaci, aby měla nějakou výhodu. Její části jsou pojmenovány po našich legendách Fišerovi, Šimůnkovi, Štybarovi či Dlaskovi. U překážek u Svaté Anny se navíc závodníci mohou i pomodlit," řekl s úsměvem šéf organizačního výboru mistrovství Petr Balogh.

Upozornil na skutečnost, že diváci se mohou těšit i na tři velké obrazovky, které jim dokonale přiblíží dění na okruhu, ale i vybudování celkem deseti tribun. "Chceme bláznivé a bouřící prostředí tak, aby diváci naše jezdce vyburcovali. K tomu by měl napomoci i značný počet bubeníků, kteří přijedou z jižní Moravy. Vyzývám všechny fanoušky aby přišli s vlajkami, trumpetami a píšťalami a věřím, že to bude ta nejlepší podpora pro dobré výsledky našich reprezentantů," přidal Petr Balogh.

Zároveň diváky pozval na generálku, kterou bude mistrovství ČR 14. ledna, kdy o medaile budou bojovat junioři, juniorky, ženy elite a muži elite. "A zde se rozhodne o definitivní nominaci na MS. A chtěl bych poděkovat zástupcům města, kraje i státu, bez jejich podpory bychom šampionát nemohli udělat na tak vysoké úrovni," dodal Balogh.

"Já se na mistrovství těším moc. V roce 2001 jsem si říkala kolikrát se asi tak mistrovství světa může v takovém městě jako je Tábor konat, a ono se zde pojede o světové medaile již počtvrté. Agentura cyklistika odvedla strašně moc práce a chtěla bych pozvat diváky, aby přišli v hojném počtu naše jezdce povzbudit," řekla místostarostka Tábora Lenka Horejsková.

A její "šéf" starosta Štěpán Pavlík, který nazpíval k šampionátu hymnu, přidal. "Pochopitelně se těším i já. Sice s opatrností a trémou, protože pro město je veliká věc. Stejní lidí to do ale dělají počtvrté a pořádali řadu závodů Světového poháru, proto věřím, že vše dopadne dobře a ke spokojenosti závodníků, diváků i organizátorů," řekl Pavlík a poukázal i na spolupráci s Českými drahami. "Snažíme se vždy pořádat akci s ohledem na obyvatele města. Funkční bude železniční zastávka Čápův dvůr, odkud lze na závodiště dojít pěšky a to je také náš ekologický příspěvek," dodal starosta města.

Reprezentační asistent trenéra Michal Bednář opět čelil dotazu na zisk šesti medailí. "Nedivím se, že takové ambice po roce 2001 jsou. Máme hodně želízek ve hře, tím prvním bude již páteční štafeta. Pokud budou všichni v pořádku a nastoupíme v nejsilnějším složení, tak již první závod může dopadnout výborně," řekl Bednář a pochvaluje si přípravu. "Měli jsme zde již tři soustředění - na suchu, na blátě a hlavně i na sněhu. Ještě nás čeká jedno a hlavně domácí šampionát, kde se zcela jistě pojede v maximálním závodním tempu a zároveň to bude důležité s ohledem na nominaci. To je pro naše jezdce bonus a pokud na MS to dopadne i se sněhem, tak to je další bonus. Věřím, že všichni naši jezdci budou připraveni velmi dobře," pokračoval Bednář. 

A s ohledem na medailové ambice zmínil ještě bronzovou z minulého šampionátu v kategorii U23 Kristýnu Zemanovou, dále juniora Kryštofa Bažanta. "A nelze přehlédnout juniorky v čele s Amálií Gottwaldovou, které si úspěšně vedou v závodech Světového poháru."

V roce 2001 vybojoval mezi jezdci U23 bronzovou medaili David Kášek, nyní má na starosti stavbu trati. "Pracuje zde osmnáct lidí a máme k dispozici dva vozy na rozvoz materiálu. Máme asi tak z osmdesáti procent hotovo, jen chybí ještě nějaké oplocení okruhu,ale trať je již pevně vyznačena kompletně," řekl David Kášek a prozradil že celkem bude použito čtrnáct kilometrů plůtků.

Text Jaroslav Cícha, foto Martin Dušek